Pieczenie własnego, domowego chleba to niezwykła przygoda. To wygoda, oszczędność i pewność składników, z jakich pieczemy chleb. Własny chleb to zapach dawnych czasów - dom pachnący chlebem.
Piekarnik wcale nie musi być nowoczesny i okazały, żeby umożliwić pieczenie własnego, domowego chleba.
Chleby są najbardziej popularnymi i lubianymi przysmakami, które można znaleźć w każdym sklepie spożywczym od polskiego piekarza po hiszpańską piekarnię.
Chleb jest doskonały do sałatek, makaronów i różnych dań mięsnych, a także do różnych wypieków.
Poniżej znajdziesz kilka niezbędnych akcesoriów do piekarnictwa, które sprzyjać będzie procesowi osiągnięcia chleba.
- Piekarnik
- Kuchenka mikrofalowa
- Zestaw drożdżowej herbaty
- Wałków do ciasta chlebowego
- Łopatki i formy do pieczenia chleba
- Chlebaki na chleb
- Pojemniki lub pochłaniacze zapachowe do składowania mąki oraz wyrobów piekarskich
- Zagniatarka i formy ciastek drożdżowych, pierogów i klusek
- Blaszki do pieczenia chleba.
Najlepsze mąki żytnie i pszenne. Jaką mąkę użyć do domowego wypieku chleba. Sprawdź poniżej. W ofercie sklepów znajdziecie Państwo mąki pszenne i żytnie do wypieków chleba, pieczywa domowe chleby .
Mąka pszenna do wypieków chleba Najpopularniejsza mąka pszenna. Najbardziej popularna mąka pszenna typ 700.
Mąka żytnia do wypieków chleba Chleb na zakwasie. Wypiek chleba na zakwasie żytnim.
Chleb pszenny - biały. Chleb lekko słodki, o niewielkiej zawartości cukru. Białe pieczywo bez dodatku cukru.
Chleb domowy z kruchego ciasta, pieczywo o właściwościach wypieków chleba pszennego i żytniego.
Chleb żytni na zakwasie, chleb pszenny na drożdżach oraz chleb FIT z ziarnami. Najlepsze ziarna jakie można użyć do pieczenia chleba to słonecznik, sezam, czarnuszka, len, pestki z dyni.
Wypiek chleba wcale nie jest skomplikowany. To proste zadanie i prawdopodobnie większość nawet robiła już na świeżym powietrzu. Należy tylko nieco się dokształcić i poznać podstawowe techniki piekarnicze [Chleb z ziarna słonecznika, chleb pszenny na drożdżach czy chleb FIT z ziarnami? Najlepsze ziarna, jakich można użyć to słonecznik, sezam, czarnuszka , len oraz pestki dyni].
Pierwsza sprawa to system chlebowy, piekarniczy. Pieczenie chleba w domu ściśle ogranicza się do 2-ch i 3-ch rodzin chlebów. Chleby na drożdżach to najpopularniejszy rodzaj pieczenia chleba. Niewielkie zakłady piekarnicze mogą nawet zrobić tylko i wyłącznie tego typu ekspertyzę. Chleby pszenno-żytnie wyrabiane na drożdżach uznaje się za najlepsze, jeśli chodzi o smak i aromat. Wystarczą łyżki miodu i trochę soli aby przygotować pysznego chleba Nie do końca tak jest ze słowami "sól" oraz "miodem". W tradycyjnym piekarnictwie bardzo ważna jest równowaga smaków: miodu, soli and wody.
Smażony na palniku plecionkowym chleb koszerny. To prawdziwa wersja tradycyjnego chleba, jaki upiekliśmy w średniowieczu Najbardziej prawdopodobna historia smażonego na palniku chleba ma 9 tysięcy lat i pochodzi z Mezopotamii.
Chleb bez drożdży to podstawowa forma pieczenia chleba. Niewielka domowa cukiernia może przygotować tylko ten rodzaj ekspertyzy Pieczenie chleba bez drożdży jest bardziej uniwersalne. Można je uprawiać na większości powierzchni: gazowych, elektrycznych, olejowych oraz na palniku plecionkowym].
Chleb zakwasów to najstarszy rodzaj wypieku chleba. Szlachetny zapach i smak połączony z łatwością pieczenia sprawia, iż chleb zakwasów jest najpopularniejszym wśród piekarzy.
Chleb FIT - to sposób pieczenia autorski Mieszka I, który robi całe ziarno ze słonecznika, czarnego groszku i żytniego zmielone w piecu ręcznym. Chleb FIT jest ostatnią nowością w asortymencie piekarników i najpopularniejszy ze wszystkich chlebów.
Sprawdź jakie akcesoria do pieczenia chleba są niezbędne w domu oraz piekarni.
Kółka do chleba
Wykonane ze stali, dzięki którym można łatwo oraz wygodnie obracać przygotowany wcześniej ciasto. W sklepie można takie zakupić za kilka złotych. Najczęściej są one dostępne w dwóch rozmiarach - 30 cm dla amatorskich piekarzy i 40 cm dla profesjonalistów pracujących w dużych zakładach piekarniczych.
Termometry do pieczenia chleba
To urządzenia, które pozwalają na precyzyjne regulowanie temperatury w piecach chlebowych. Temperatura ma ogromny wpływ na strukturę ciasta.
W zależności od tego czy chcemy, aby ciasto było namoczone wodą z dodatkiem soli (białe), albo w oddzielnym proporcjonalnej ilość ługu (kruche), temperatura powinna być odpowiednio wysoka lub niska. Dzięki temu możliwe jest zachowanie ustalonego stanu ciasta, dla celów pieczenia chleba oraz ewentualnego ulepszenia proporcji składników, jeżeli na przykład chcemy, aby składniki lub ciasto lepiej się pięło.
Misy i wiadra na ciasto chlebowe - do mieszania i wyrastania ciasta na chleb.
Dostępne pojemności mis i wiader oraz naczynia do mieszania i wyrastania ciasta chlebowego.
Pojemniki na fermentowaną mąkę, obrane ziemniaki, serwatkę, nabiał oraz różnego rodzaju zakwas.
Pojemniki i naczynia do pieczenia chleba - sklep internetowy z pojemnikami na ciasto i naczyniami ułatwiające pieczenie chleba.
Zestawy i akcesoria do piekarni - sklep internetowy z pojemnikami wielokrotnego użytku, narzędziami do krojenia ciasta oraz wszelkiego rodzaju akcesoriami do piekarni.
Na prezentowane w niniejszym sklepie udzielamy standardowo 2 lata gwarancji.
O szczegóły związane z zakresem gwarancji pytaj konsultantów lub szukaj informacji zamieszczonych na kartach produktu.
Gwarantujemy szybki bezpieczny transport na terenie kraju.
Oferujemy szeroki wybór metod płatności: