Najważniejszą rzeczą, od której zdecydowania zacząć kompletowanie naszych rzeczy są oczywiście butelki. Następnie, do butelek niezbędne są przecież kapsle do piwa i kapslownica do butelek. Na rynku dostępne mamy różne rodzaje kapslownic. Wszystkie są banalnie proste w obsłudze, a od naszego budżetu i preferencji zależy jaką wybierzemy.
Kapslownica do piwa może być:
Kapslownica stołowa - jest bardzo prosta w użyciu. Naszą butelkę wraz z nałożonym kapslem, należy umieścić pod mechanizmem zaciskowym. Gdy już butelka jest gotowa, opuszczamy dźwignię w dół, w ten właśnie sposób zaciskając szczelnie kapsel. Po podniesieniu mechanizmu zaciskowego butelka jest 100% szczelnie zakapslowana.
Kapslownica ręczna (kapslownica dwuramienna) - tutaj również zasada działania jest prosta. Kapsel należy nałożyć na szyjkę butelki i całość włożyć do głowicy, która posiada magnes. Dzięki temu kapsel się utrzymuje. Następnie nakładamy kamslownice dwuramienne na butelkę i opuszczamy ramiona. Butelka jest już w 100% szczelna.
Kapslownica młotkowa - nakładamy kapslownicę na butelkę z korkiem. Kolejno należy uderzyć butelkę z góry gumowym młotkiem. Pod wpływem uderzenia kapsel powinien szczelnie zamknąć butelkę. Kapslownice młotkowe są najbardziej tradycyjne.
Ponadto, warto kupić kapsle do butelek o odpowiednim rozmiarze. Standardowe kapsle będą pasować do większej ilości butelek. Bardzo dobrym rozwiązaniem są suszarki do butelek. Produkt taki zmieści jednorazowo nawet 45 butelek. Można na niej suszyć nie tylko butelki do piwa, ale także butelki od wina, czy innych napojów.
Najważniejszym etapem procesu domowego przygotowywania piwa, jest jego butelkowanie. W pierwszej kolejności musimy się wiec wyposażyć w odpowiednie butelki do piwa. Trudniejszy będzie jednak wybór kapslownicy, dzięki której nasz trunek będzie szczelnie zamknięty.
Zaczynamy jednak od tego, aby dokładnie oczyścić szkło, do którego będziemy rozlewać nasze piwo. Rozlew musi odbywać się w warunkach sterylnych. Do tego niezbędny jest pirosiarczan potasu. To właśnie dzięki niemu w prosty sposób zdołasz odkazić pojemniki, lejki, miarki do cukru i co najważniejsze - butelki do piwa. Potrzebujemy do tego szczotki, sterylizatora i dyszy do płukania. Istotna będzie też suszarka do butelek. O wiele wygodniej będzie nam rozlać piwo do butelek, jeśli zaopatrzymy się też w plastikowy dzbanek, klipsy podtrzymujące, miarki do cukru i sylikonowe wężyki. Jeśli wszystko już zostało zdezynfekowane, to można odmierzyć cukier i rozpocząć butelkowanie. Jeśli wszystko już zostało zdezynfekowane, należy odmierzyć cukier i przystąpić do butelkowania. Na butelkę o pojemności 0,5 litra przypada około 4 gram cukru. Ważne, aby nie dać go zbyt dużo, ponieważ wówczas nasze piwa mogą zacząć strzelać.
Rozlew piwa może się wydawać wymagający, ale odpowiedni sprzęt i akcesoriom pomogą nam przeprowadzić cały proces relatywnie szybko, a także zgodnie ze standardami, które ochronią nasze piwo przed zepsuciem. Nawet najdrobniejsze, najtańsze elementy mogą mieć bardzo duży wpływ na wydajność i wygodę rozlewania naszego domowego trunku. Większość produktów jest wielorazowego użytku. Ich trwałość mierzy się w latach regularnej eksploatacji.
Po zakapslowaniu butelek trzeba uzbroić się w cierpliwość. Czas oczekiwania to około dwóch tygodni. Dzieje się tak, ponieważ właśnie tyle mniej więcej zajmuje fermentacja cukru. To właśnie cukier powoduje, że piwo jest gazowane. Najlepiej, jeśli umieścimy je na ten czas w ciepłym miejscu. Gdy upłyną dwa tygodnie śmiało można rozpocząć degustację. Nie trzeba wypić wszystkiego od razu. Dobrze zakapslowane piwo może oczywiście stać nawet kilka miesięcy. Trzeba je jednak przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ciężko jest leżakować domowe piwo dłuższy okres, ponieważ jego niepowtarzalny smak i aromat powoduje, że butelki szybko są przez nas spożywane.
Dla osób początkujących proces robienia piwa może wydać się trudny i przede wszystkim czasochłonny. Aktualnie jednak, w dobie internetu, nie ma rzeczy niemożliwych. Każdy może przecież skorzystać z darmowych poradników na temat robienia piwa. Jest ich przecież mnóstwo i są naprawdę bardzo precyzyjne. To właśnie z poradników dowiemy się w jakie akcesoria mamy się wyposażyć, zanim przystąpimy do pracy. Jeśli już zaopatrzymy się w kilka rzeczy, to w ciągu miesiąca będziemy mogli pić piwo, które sami sobie uwarzyliśmy. Smak piwa zrobionego w domu zdecydowanie różni się od tych kupionych w sklepach. Piwo domowej roboty jest o wiele bardziej aromatyczne. Ponadto, posiada wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dzięki dużemu wyborowi zestawów piwowarskich możesz zrobić na przykład piwo pszeniczne, mocno nachmielone o barwie jasnego bursztynu, albo jeśli wolisz takie, w których znajdują się słody wiedeński i monachijski, to również masz taką możliwość. Najważniejszym aspektem całego procesu warzenia piwa jest to, że wiesz z czego ono powstało. Wszystkie produkty dobierasz sam i dopasowujesz do swoich własnych preferencji smakowych. Domowe piwowarstwo z pewnością wprawi w zachwyt Twoich znajomych, których zarazisz tą pasją, gdy tylko spróbują Twojego wyrobu. Ponadto, gdy już zainwestujemy w odpowiednie akcesoria, zobaczymy, ze robienie piwa się opłaca.
Na prezentowane w niniejszym sklepie udzielamy standardowo 2 lata gwarancji.
O szczegóły związane z zakresem gwarancji pytaj konsultantów lub szukaj informacji zamieszczonych na kartach produktu.
Gwarantujemy szybki bezpieczny transport na terenie kraju.
Oferujemy szeroki wybór metod płatności: