Drożdże W tej kategorii nie ma produktów.

Jakie drożdże gorzelnicze?

Wysokoprocentowe, domowe trunki to prawdziwa gratka dla koneserów mocniejszych alkoholi. Dobry trunek powinien zawierać odpowiedni smak oraz zapach. Osiągnięcie tego wymaga używania najwyższej jakości składników. Choć dawniej do wyrobów używano drożdży piekarniczych, warto zorientować się w ofercie specjalnie do tego przeznaczonych- są to drożdże wysokoalkoholizujące. Drożdże gorzelnicze to specjalny rodzaj mikroorganizmów, występującymi w różnych odmianach. Są specjalnymi gatunkami drożdży, stosowanymi do fermentacji alkoholu. Dzięki nim w nastawie cukry fermentują szybciej i pomagają uzyskać wyższe stężenie powstających alkoholi. Warto dodać, że istnieją różne drożdże alkoholowe, dedykowane odmiennym rodzajom alkoholi. Część z nich lepiej przetworzą glukozę niż fruktozę. Inne będą miały działanie drożdże gorzelnicze, odmienne drożdże do bimbru. Znajdziemy tu też specjalne drożdże do nastawów owocowych. Informacje o tym, jakiej odmiany powinniśmy użyć, możemy znaleźć na etykietach a także w internecie.

Jakie drożdże do bimbru?

Bimber to alkohol, który po latach wrócił do łask. To trunek wyjątkowy, mocny i często polecany koneserom. Zrobienie w domu dobrego wyrobu wysokiej jakości to prawdziwe wyzwanie. Na rynku dostępne są różne drożdże do bimbru. Jak wybrać najlepsze? Drożdże do bimbru turbo to gatunek, który doskonale sprawdzi się przy produkcji wysokoprocentowych alkoholi. Pracują one w wyższych stężeniach i temperaturach, niż drożdże winiarskie. Wybierając drożdże do bimbru powinniśmy wziąć pod uwagę czas ich pracy, niektóre pozwalają wyjątkowo szybko uzyskać fermentację- tu możemy wybrać na przykład drożdże turbo 48 lub drożdże gorzelnicze 72h. Powinniśmy także zwrócić uwagę na gęstość nastawu- im więcej cukru na liczbę litrów, tym dłuższa powinna być fermentacja. Turbo drożdże do bimbru powinny być dostosowane do rodzaju naszego alkoholu. Trzeba wziąć pod uwagę to, czy nastaw jest zbożowy czy owocowy. Jeśli turbo drożdże będą w dużej ilości ciepła, stosunkowo lepiej wybrać wersję pure. Taka mieszanka powinna zawierać odpowiednią pożywkę oraz zestaw mikroelementów.

Drożdże gorzelnicze - przydatne informacje

Drożdże bimbrownicze pozwolą na lepszą fermentację, jeśli nie zamkniemy pojemnika. Nie powinien być szczelnie domknięty, ponieważ wydzielający się dwutlenek węgla i fermentację. Może grozić to wybuchem i przynieść więcej strat niż pożytku. Nie powinniśmy także mieszać różnych rodzajów- drożdże bimber w różnych konfiguracjach zmieszane zepsują efekt zwłaszcza, jeśli użyjemy dedykowanych do zupełnie odmiennych rodzajów alkoholi.

Drożdże gorzelnicze - produkty najlepszej jakości

Wśród marek dostępnych na rynku, możemy wyróżnić markę Gozdawa- to znana firma dla każdego, kto próbuje swoich sił w produkcji alkoholi. Drożdże mają wyważone idealnie składniki, co skutkuje idealnym smakiem wyrobów. W ofercie firmy znajdziemy także zestawy piwowarskie czy też ekstrakty słodowe. Poza tym zakupić mogą Państwo też drożdże Black Mamba 90g, Turbo 72h 15%, Turbo 5-7 dni 16% 95g, drożdże Turbo Grom 72H 120g drożdże gorzelnicze na 100l do większych nastawów, drożdże t3, drożdże t48, Grom 48h 150g, drożdże 1410 mega 390g czy oraz turbo drożdże 48. Na naszej stronie dostępne są tylko produkty najwyższej jakości, bezpieczne i łatwe w użyciu. Dzięki temu domowy alkohol będzie pewnej jakości.

Czego potrzebujemy do zrobienia dobrego bimbru?

Receptura na bimber jest dość prosta. Na 4 litry wody przypada 1 kilogram cukru oraz drożdze gorzelniane turbo (10dkg). W pojemniku fermentacyjnym łączymy wodę, cukier i drożdże. Tak przygotowany zacier musi odleżeć około 2-3 tygodni. Połączenie tych składników sprawi, że nastąpi fermentacja. Następnie po upływie danego czasu odlewamy płyn zebrany na górze roztworu. Potem odsączony zaczyn postawić na ogniu. Warto zaopatrzyć się w odpowiednie naczynie- aparaturę z rurką odprowadzającą, chłodnicą, wężykiem do destylacji, który będzie odprowadzał opary. Specjalna chłodnica pozwoli te opary skroplić do nowego naczynia. Pierwszego płynu nie powinno się pić, bo w procesie destylacji powstają także niebezpieczne związki chemiczne. Z tego przepisu może otrzymać około jednego litra bimbru. Jeśli chcemy produkować większą ilość, powinniśmy proporcjonalnie zwiększyć liczbę składników. Najlepsze drożdże gorzelnicze pozwolą nam na osiągnięcie idealnie wyważonego smaku.

Czego potrzebujemy do zrobienia dobrego wina?

Doskonałe domowe wino schłodzone z pewnością umili nam letnie wieczory aromatem owoców. Późną jesienią lub w zimie zaś grzane z korzennymi przyprawami i cytryną lub pomarańczą rozgrzewa doskonale.
W dużym naczyniu rozcieramy czyste owoce. Kluczowe jest to, żeby były dobrze oczyszczone, bez owadów, pleśni, zgniłych części owoców. Rozgniecione na papkę owoce zostawić w gąsiorze do wina na kilka dni. Po tym czasie dodajemy drożdże gorzelnicze (mogą to być na przykład polecane drożdże z naszej strony), wodę i cukier. Drożdże gorzelnicze turbo pomogą w uzyskaniu odpowiedniej fermentacji dla dobrego efektu smakowego wina. Potem wino należy klarować za pomocą specjalnego wężyka. Następnym etapem jest butelkowanie i wymagające najwięcej cierpliwości- leżakowanie. Warto polepszyć smak także o pirosiarczan potasu. Ponieważ na wino nie ma uniwersalnego przepisu ze względu chociażby na to, jakich owoców użyjemy, warto sprawdzać sprawdzone przepisy i na tej podstawie bazować. Na pewno wtedy doskonale uda się nam przy pomocy dokładnych wskazówek dobrać odpowiednie składniki i recepturę.

Asortyment

Bogate wyposażenie naszego sklepu domizdrowie pozwoli Państwu na dobór odpowiednich artykułów gorzelniczych, piwnych, winnych a także innych, z takich kategorii jak serowarstwo, piekarnictwo czy wędliniarstwo. Jeśli chodzi o produkty popularne w produkcji alkoholu, znajdziemy takie drożdże do alkoholu jak drożdże coobra i drożdże gozdawa- to znane firmy, o doskonałej jakości składników, używane także przez dobrze znane firmy produkujące alkohol. Z łatwością kupimy także niezbędne butle, pojemniki fermentacyjne, beczki, kraniki, korki, pojemniki do wyrobu wina (tak zwane balony). Wśród koneserów winiarstwa dużą popularnością cieszą się takie rzeczy jak termometry, nalewaczki, rurki fermentacyjne, kraniki, węże silikonowe, a nawet regały drewniane nawet na 77 butelek wina.

2 lata gwarancji

Na prezentowane w niniejszym sklepie udzielamy standardowo 2 lata gwarancji.

O szczegóły związane z zakresem gwarancji pytaj konsultantów lub szukaj informacji zamieszczonych na kartach produktu.

Wysytłka

Gwarantujemy szybki bezpieczny transport na terenie kraju.

Płatności

Oferujemy szeroki wybór metod płatności:

  • pobranie - płatność przy odbiorze
  • przelew zwykły na konto:
    BZWBK 30 1500 1155 1011 8000 7453 0000
  • raty