Piwowarstwo Jest 39 produktów.

Podkategorie

  • Piwa

    Oferta piw naszego sklepu

    Spróbuj wyjątkowego, niepasteryzowanego piwa tworzonego z pasją, takiego jak naprawdę lubisz. Dzięki dostępnym produktom w naszym sklepie sam możesz zostać rzemieślnikiem piwowarstwa, wystarczy odrobina chęci. W naszej ofercie posiadamy wysokiej jakości brewkit, jest to nachmielony ekstrakt słodowy, będący półproduktem do warzenia w domowych warunkach, dzięki niemu domowe piwo nigdy nie było tak dostępne. Pierwsze brewkity pojawiły się w Anglii na początku lat sześćdziesiątych. 2001 rok jest to szczęśliwy rok dla domowych piwowarów w Polsce. To właśnie wtedy w Polsce zaczęły być dostępne.
    brewkity do domowej produkcji złotego alkoholu. Warzenie piwa w domu jest zgodne z polskim prawem. Ustawodawstwo polskie nie wymaga żadnych zezwoleń czy licencji. Piwowar domowy nie jest obciążony uiszczanie opłaty z tytułu podatku akcyzowego, piwo warzone przez koncerny w celu sprzedaży ich na rynek muszą posiadać koncesję oraz odprwadzać opłaty związane z akcyzą. Ustawodawca zastrzegł sobie jednak, że zwolnienie to dotyczy to jedynie piw wyprodukowanych metodą chałupniczą w zaciszu domowym przez osoby nie posiadające własnej działalności, produkujące trunek na własny użytek. Należy pamiętać aby wyprodukowane przez nas piwo nie trafiło do sprzedaży lub jakiegokolwiek innego wprowadzenia na rynek.


    Gozdawa, lider wśród producentów

    Słynnym koncentratem w Polsce stał się Gozdawa brewkit. Jest to gęsty syrop z dodatkiem chmielu, sprzedawany w puszkach. Bez wątpienia jest to najlepszy brewkit dostępny na rynku. Marka naszego lidera posiada w swojej ofercie zestawy piwowarskie, w których poza brewkitem znajdują się również drożdże. Wystarczy dokupić cukier i po kilku dniach można cieszyć się trunkiem. Nasz sklep sprzedaje specjalny brew kit zestaw startowy dla początkujących, sprzedajemy również inne zestawy piwowarskie dopasowane do gustów najbardziej wymagających klientów. Jak sprawić aby stworzone przez nas dzieło w postaci zgłotego trunku było jeszcze bardziej wyjątkowe? W okresie świąt Bożego narodzenia można urozmaicić piwo o smaki świąt. goździki, skórki cytrusów należy zalać niewielką ilością wysokoprocentowego alkoholu siedem do dziesięciu dni przed rozlewem i dodać alkohol w którym się moczyły do złotego trunku tuż przed rozlewem. nada to wyjątkowego aromatu i pijąc tak przygotowane piwo będzie można poczuć klimat świąt.


    Popularne smaki piw

    Gozdawa sklep posiada różne rodzaje słodów typu brewkit. Są to na przykład zestaw piwowara, w skład którego wchodzi koncentrat niezbędny do przygotowania legendarnego brewkit coopers. Jęczmienny trunek o delikatnym, pełnym smaku z owocową nutą i lekką goryczką, a także idealną pianą, to właśnie coopers brewkit. Łatwość przygotowania sprawia, że ekstrakt ten jest często wykorzystywany w warunkach domowych, przez miłośników złocistego trunku. Brew kit zestaw posiada wysokiej jakości słód, wyselekcjonowany chmiel oraz specjalnie wysokiej jakości drożdże. Gozdawa pszeniczne trunek zawierający 50% słodu pszenicznego. Jest jasnozłotej barwy, ma niską goryczka. Można go uzyskać samodzielnie, wystarczy nabyć zestaw do warzenia piwa brewkit oraz zestaw brewkit pszeniczne. Zaskakujące jest, że tak wysoką jakość można uzyskać już od 1 zł za pół litra uwarzonego alkoholu. Zestawy te stają się coraz bardziej popularne a warzenie piwa z brewkitu staje się niejako tradycją wśród smakoszy. Zestawy piwowarskie znacząco ułatwiają rozpoczęcie przygody z warzeniem, coraz więcej osób pije piwo z brewkitu, zastępując tym samym piwo sklepowe.


    Zestawy do warzenia, nie tylko na własny użytek

    Zestaw brewkit może stanowić również idealny prezent na różnego rodzaju okazje. Sklep Gozdawa posiada piwo brewkit w różnych odsłonach. Podarowując komuś prezent marki Gozdawa obdarowuje się go najwyższą jakością. Brewkit gozdawa zadowoli każdego smakosza. Gdy ktoś raz wypije piwo domowe brewkit, nigdy więcej nie przejdzie obojętnie obok wyrobów brewkit sklep, wykonanych w domowym zaciszu. Każdy, kto wykona domowej roboty piwo, zaskoczy bliskich ale przede wszystkim siebie. Do takiego zestawu zawsze dołączona jest instrukcja od producenta. Jednak można pokusić się o personalizację takiego zestawu i podarowanie dodatkowego przepisu nadającego kawową nutę powstałym trunkom. W tym celu na cztery dni przed rozlewaniem piwa do butelek dodajemy najwyższej jakości świeżą kawę ziarnistą w ilości około dwustu pięćdziesięciu gramów, kawa powinna być zdezynfekowana. Aby ją zdezynfekować możemy ją włożyć wcześniej ją podgrzać, wkładając do piekarnika rozgrzanego do 120°C na kilkanaście minut. Nasz sklep poza produktami oferuje również sprzęt wykorzystywany przy warzeniu. Jest on wysokiej jakości dzięki czemu mamy gwarancję udanego trunku.


    Warzenie, czy to trudne?

    Brewkit piwo poza swoimi wyjątkowymi walorami smakowymi charakteryzuje się również wysoką wydajnością. Z jednego koncentratu jesteśmy w stanie przygotować aż dwadzieścia litów złocistego trunku. Czego potrzebujemy do rozpoczęscia procesu warzenia? Potrzebujemy nachmielonego ekstraktu słodowego, 1 kg cukru, naczynie do postawienia na ogniu, najlepiej pojemny garnek, 20 litrowy fermentor, szklane butelki z kapslami oraz cierpliwości. Samo warzenie trwa opół godziny, kolejna część procesu - fermentacja trwa od siedmiu do czternastu dni. jeśli chcemy zwiększyć intensywność aromatu chmielu, powinniśmy nachmielić piwo “na zimno”. kilka dni przed planowanym rozlewem wrzucamy do naszego trunku granulat chmielowy w ilości od czterdziestu do sześćdziesięciu gramów na jeden koncentrat. Granulat najlepiej jest umieścić w zdezynfekowanym woreczku wykonanym z muślinu. W celu zapobiegnięcia wypływaniu woreczka należy obciążyć zdezynfekowanym przedmiotem ze szkła lub ze stali nierdzewnej. Mogą to być zwykłe szklanki znajdujące się w każdym domu lub też inne szklane przedmioty typu kieliszki do wódki.

  • Mikro browar
  • Dodatki do piwa
    Dodatki do piwa wybrane z myślą o miłośnikach o dobrych trunków
    Piwo zaraz po wodzie, herbacie i kawie jedno z najpopularniejszych napojów. Piwowarstwo posiadaj długą i bogatą historię, która sięga losów szlachty. Nasz sklep internetowy, to miejsce stworzone z myślą o miłośnikach piwowarstwa. Największe browary rzadko uchylają swoje sekretne receptury. Piwowarstwo przyciąga uwagę i wywołuje wiele emocji.
    Samodzielne wykonywanie piwo wymaga dużo czasu i cierpliwości. Nasz sklep i internetowy zapewnia pomoc podczas rozpoczęcia przygody z piwowarstwem. Stale poszerzamy swoją ofertą, zapewniamy rzetelną i fachową obsługę klienta.Nasz sklep internetowy ma na celu dostarczenie zarówno początkującym jak i doświadczonym piwowarom niezbędnych narzędzie i składników do warzenie piwa. W naszym sklepie można znaleźć słód do piwa, który wpływa na smak, aromat i kolor konkretnego piwa. Słód jęczmienny do piwa ma ogromny wpływ na ostateczną jakość domowego trunku. W naszej ofercie można znaleźć również słód żytni ciemny litewski, który uzyskiwany jest z zmielonych ziaren żyta. Nadaje on charakterystyczny smak i aromat. Chmiel decyduje o goryczce oraz smaku piwa. Wyróżnia się dwa rodzaje chmielu: goryczkowy i aromatyczny. Ekstrakt z chmielu w piwie nadają charakterystyczny smak dopasowane do danego typu piwa.
    Na rynku można znaleźć kilka rodzajów słodów stosowanych do produkcji piwa produkowanych w kilku słodowniach. Słód ciemny jest podpalany podczas produkcji, nadaje piwu głęboki ciemny kolor. Słody ciemne mogą być palone lub karmelizowane. Słody karmelizowane to dodatki do piwa, które nadają słodki posmak. Palone słody gwarantują intensywne doznania smakowe oraz nadają piwo ciemny intensywny kolor.


    Ekstrakt słodowy co to jest?


    Do produkcji piwa wykorzystywany jest ekstrakt słodowy, który wytwarzany jest ze słodu. Ma postać gęstego syropu o zabarwieniu złotobrązowej oraz o słodkawym zapachu. Na rynku można znaleźć również ekstrakt słodowy w proszku, który powstaje z ziaren pszenicy. Ekstrakty słodowy stosuje się półprodukt w procesie warzenie piwa, stanowi zamiennik dla procesu przygotowania brzeczki piwnej. W przypadku mocnych piw o dużym stężeniu alkoholu, ekstrakt słodowy może stanowić dodatkowy składnik fermentacyjny.
    Bardzo ważną funkcję podczas wytwarzania piwa spełnią drożdże piwne, które wywołują cichą fermentacje. W ten sposób na takim trunku wytwarza się piana. Drożdże dzielą się na górnej i dolnej fermentacji. Ich cena jest dość niska, więc warto zainwestować w ten składnik piwowarski. Odpowiedni dobór surowców to połowa sukcesu, o reszcie decyduje wiedza i umiejętności piwowara.
    Dzielimy je na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Ich cena zwykle nie jest wysoka i zachęca klientów do zainwestowania w ten piwowarski niezbędnik. Ciekawostkę stanowi fakt, że selekcja drożdży na drodze produkcji przemysłowej sprawiła, że nie mają one swoich odpowiedników w naturze.


    Dodatki do piwa, które polepszają smak domowego trunku



    Dodatki do samodzielnej produkcji piwa mają głównie za zadanie poprawę smaku trunku, dzięki im urozmaicony został smak piwa. Dodatki szczególnie lubią kobiety, ponieważ najczęściej nie przepadają za cierpkim smakiem piwa. Glukoza krystaliczna stanowi źródło pożywienia dla drożdży, stanowi czynnik strukturotwórczy. Glukoza w piwie przyśpiesza proces fermentacji, świetnie wpływa na bukiet aromatyczny. Glukoza krystaliczna to również środek, który reguluje słodycz napojów. Może być wykorzystywana również jako dodatek do żywności. Glukoza do piwa to zamiennik cukru białego, stosowane jest do fermentacji piwa w butlach.
    Podgrzewanie słodu z wodą w odpowiedniej temperatura, sprawia, że enzymy przerabiają skrobię zawartą w ziarnach na cukier. Po odpowiednim zacieraniu i filtracji za pomocą specjalnego urządzenia sprawdza się zawartość początkowego ekstraktu. Następnie wszystko należy przefiltrować , schłodzić i wlać do butelek na dalsza fermentacje. Na skutek fermentacji zawartość cukru zmienia się alkohol i dwutlenek węgla. Ekstrakt w piwie to zawartość cukru w brzeszcze piwnej. Ekstrakt piwo jest ważnym czynnikiem, który odpowiada parametrom przypisanym danego gatunkowi piwa.


    Co potrzebujesz do przygotowania domowego piwa zawierającego ekstrakt słodowy jęczmienny?


    Do przygotowania brzeczki z ekstraktów słodowych potrzebna jest kilka składników
    • Gar- o objętości 10-15 litrów ,
    • Fermentor z rurką fermentacyjną- potrzebny do przeprowadzenia fermentacji,
    • Łyga piwowarska- do mieszania gotujących się ekstraktów,
    • Termometr piwowarki,
    • Siateczka do gotowania chmielu,
    • Słód piwowarski,
    • Drożdże piwowarskie,
    • Dodatki do piwa- możliwości są bardzo duże, mają one znaczący wpływ na smak i aromat piwa
    • Woda.

    Każdy piwowar może wybrać inną metodę warzenia piwa. Domowe piwo ekstrakt pozwala pominąć czasochłonny proces zacierania. Zamiast tradycyjnego zacierania ziaren, można kupić gotowany zagęszczony ekstrakt słodu, który trzeba rozpuścić w wodzie, chmielić, schłodzić i podać fermentacji. Warząc piwo, należy mieć na uwadze, że piwo przygotowywane w warunkach domowych jest narażone na różne zanieczyszczenia , które mogą zepsuć smak piwa. Ważne jest, aby wszystkie akcesoria i butelki zostały wysterylizowane. Domowe piwo należy przechowywać w ciemnych szklanych butelkach. Warto od razu kupić kapslę i kapsolwnicę, aby dobrze zabezpieczyć piwo przed zepsuciem.



    Istnieją trzy rodzaje receptur na przygotowanie piwa z ekstraktów
    Partial mash- postępowanie nie różni się od tradycyjnego zacierania ziaren. Słody zawierają skrobię należy zatrzeć.
    Steeping – jest to nieco skomplikowany przepis. W przepuszczalnym worku zaparza się ekstrakty w goręcej wodzie, przez około pół godziny. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się słody nie zawierające skrobi.
    Extract only – piwo z ekstraktów, zawierających podstawowe słody. W ten sposób można zrobić piwo typu pils czy pszeniczne.
    Czy może być coś bardziej satysfakcjonującego niż samodzielnie wykonany złocisty i aromatyczny trunek.

    W naszej ofercie znajdziesz również gotowe zestawy akcesoriów, która w prosty sposób pomogą Ci przygotować domowy piwny trunek. Jest to świetne rozwiązanie dla osób początkujących, które nie chcą poświęcić swój wolny czas na próbowanie skomplikowanych metod warzenia piwa. W takim zestawie można znaleźć ekstrakty, drożdże piwowarskie czy koncentraty do piwa. Wybierając profesjonalne akcesoria piwowarskie, masz pewności na zacier Ci się uda, i dostarczy przyjemne doznania dla domowników. Piwowarstwo to dla wielu osób hobby, dlatego nie ma na co liczyć, że wyprodukowanie butelki domowego piwa będzie tańsze niż, gdybyś kupił ja w sklepie.
    W przypadku niektórych gatunków piw, przygotowanie piwa z domowego browaru może być droższe nić zakup butelki piwa w sklepie. Piwo domowe powinna być warzone przede wszystkim dla przyjemności, cena nie powinna mieć tutaj znaczenia. Celem powinien być wykonanie piwa lepszego, od tych oferowanych przez największe koncerny piwowarskie. Pasja to czynność wykonywania w wolnym czasie dla relaksu i odstresowania się. Możesz ją łączyć z poszerzaniem wiedzy na piwowarstwa, przez co możesz stale poszerzać swoje umiejętności. Chcemy pomóc Ci w rozwijaniu Twoje pasji i zamiłowania do piwowarstwa, oferują niezbędne akcesoria i doradztwo . Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty! W przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji.
  • Butelkowanie

    Akcesoria do butelkowania

    Najważniejszą rzeczą, od której zdecydowania zacząć kompletowanie naszych rzeczy są oczywiście butelki. Następnie, do butelek niezbędne są przecież kapsle do piwa i kapslownica do butelek. Na rynku dostępne mamy różne rodzaje kapslownic. Wszystkie są banalnie proste w obsłudze, a od naszego budżetu i preferencji zależy jaką wybierzemy.

    Kapslownica do piwa może być:

    • ręczna (dwuramienna)
    • stołowa
    • młotkowa

    Kapslownica stołowa - jest bardzo prosta w użyciu. Naszą butelkę wraz z nałożonym kapslem, należy umieścić pod mechanizmem zaciskowym. Gdy już butelka jest gotowa, opuszczamy dźwignię w dół, w ten właśnie sposób zaciskając szczelnie kapsel. Po podniesieniu mechanizmu zaciskowego butelka jest 100% szczelnie zakapslowana.

    Kapslownica ręczna (kapslownica dwuramienna) - tutaj również zasada działania jest prosta. Kapsel należy nałożyć na szyjkę butelki i całość włożyć do głowicy, która posiada magnes. Dzięki temu kapsel się utrzymuje. Następnie nakładamy kamslownice dwuramienne na butelkę i opuszczamy ramiona. Butelka jest już w 100% szczelna.

    Kapslownica młotkowa - nakładamy kapslownicę na butelkę z korkiem. Kolejno należy uderzyć butelkę z góry gumowym młotkiem. Pod wpływem uderzenia kapsel powinien szczelnie zamknąć butelkę. Kapslownice młotkowe są najbardziej tradycyjne.

    Ponadto, warto kupić kapsle do butelek o odpowiednim rozmiarze. Standardowe kapsle będą pasować do większej ilości butelek. Bardzo dobrym rozwiązaniem są suszarki do butelek. Produkt taki zmieści jednorazowo nawet 45 butelek. Można na niej suszyć nie tylko butelki do piwa, ale także butelki od wina, czy innych napojów.

    Najważniejszym etapem procesu domowego przygotowywania piwa, jest jego butelkowanie. W pierwszej kolejności musimy się wiec wyposażyć w odpowiednie butelki do piwa. Trudniejszy będzie jednak wybór kapslownicy, dzięki której nasz trunek będzie szczelnie zamknięty.

    Zaczynamy jednak od tego, aby dokładnie oczyścić szkło, do którego będziemy rozlewać nasze piwo. Rozlew musi odbywać się w warunkach sterylnych. Do tego niezbędny jest pirosiarczan potasu. To właśnie dzięki niemu w prosty sposób zdołasz odkazić pojemniki, lejki, miarki do cukru i co najważniejsze - butelki do piwa. Potrzebujemy do tego szczotki, sterylizatora i dyszy do płukania. Istotna będzie też suszarka do butelek. O wiele wygodniej będzie nam rozlać piwo do butelek, jeśli zaopatrzymy się też w plastikowy dzbanek, klipsy podtrzymujące, miarki do cukru i sylikonowe wężyki. Jeśli wszystko już zostało zdezynfekowane, to można odmierzyć cukier i rozpocząć butelkowanie. Jeśli wszystko już zostało zdezynfekowane, należy odmierzyć cukier i przystąpić do butelkowania. Na butelkę o pojemności 0,5 litra przypada około 4 gram cukru. Ważne, aby nie dać go zbyt dużo, ponieważ wówczas nasze piwa mogą zacząć strzelać.

    Rozlew piwa może się wydawać wymagający, ale odpowiedni sprzęt i akcesoriom pomogą nam przeprowadzić cały proces relatywnie szybko, a także zgodnie ze standardami, które ochronią nasze piwo przed zepsuciem. Nawet najdrobniejsze, najtańsze elementy mogą mieć bardzo duży wpływ na wydajność i wygodę rozlewania naszego domowego trunku. Większość produktów jest wielorazowego użytku. Ich trwałość mierzy się w latach regularnej eksploatacji.

    Po zakapslowaniu butelek trzeba uzbroić się w cierpliwość. Czas oczekiwania to około dwóch tygodni. Dzieje się tak, ponieważ właśnie tyle mniej więcej zajmuje fermentacja cukru. To właśnie cukier powoduje, że piwo jest gazowane. Najlepiej, jeśli umieścimy je na ten czas w ciepłym miejscu. Gdy upłyną dwa tygodnie śmiało można rozpocząć degustację. Nie trzeba wypić wszystkiego od razu. Dobrze zakapslowane piwo może oczywiście stać nawet kilka miesięcy. Trzeba je jednak przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ciężko jest leżakować domowe piwo dłuższy okres, ponieważ jego niepowtarzalny smak i aromat powoduje, że butelki szybko są przez nas spożywane.


    Czy warto robić piwo samodzielnie?

    Dla osób początkujących proces robienia piwa może wydać się trudny i przede wszystkim czasochłonny. Aktualnie jednak, w dobie internetu, nie ma rzeczy niemożliwych. Każdy może przecież skorzystać z darmowych poradników na temat robienia piwa. Jest ich przecież mnóstwo i są naprawdę bardzo precyzyjne. To właśnie z poradników dowiemy się w jakie akcesoria mamy się wyposażyć, zanim przystąpimy do pracy. Jeśli już zaopatrzymy się w kilka rzeczy, to w ciągu miesiąca będziemy mogli pić piwo, które sami sobie uwarzyliśmy. Smak piwa zrobionego w domu zdecydowanie różni się od tych kupionych w sklepach. Piwo domowej roboty jest o wiele bardziej aromatyczne. Ponadto, posiada wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dzięki dużemu wyborowi zestawów piwowarskich możesz zrobić na przykład piwo pszeniczne, mocno nachmielone o barwie jasnego bursztynu, albo jeśli wolisz takie, w których znajdują się słody wiedeński i monachijski, to również masz taką możliwość. Najważniejszym aspektem całego procesu warzenia piwa jest to, że wiesz z czego ono powstało. Wszystkie produkty dobierasz sam i dopasowujesz do swoich własnych preferencji smakowych. Domowe piwowarstwo z pewnością wprawi w zachwyt Twoich znajomych, których zarazisz tą pasją, gdy tylko spróbują Twojego wyrobu. Ponadto, gdy już zainwestujemy w odpowiednie akcesoria, zobaczymy, ze robienie piwa się opłaca.

  • Akcesoria do piwa

    Robię piwo w warunkach domowych – TO PROSTE!

    Piwo jest trunkiem znanym od stuleci. Gości w wielu domach, podczas uroczystości rodzinnych, a także jest nieodłącznym elementem każdego wydarzenia sportowego. Złocisty trunek z pyszną pianką. Czyż nie brzmi to cudownie?! Teraz butelkę piwa możesz mieć zawsze pod ręką. Butelkę piwa, które sam uwarzysz. Jest to proces, który wydawać by się mogło, dość czasochłonny. Nic bardziej mylnego. Cztery tygodnie i możesz raczyć się złocistym napojem o niepowtarzalnym smaku. Takiego w sklepie nie znajdziesz! W Internecie znaleźć można mnóstwo filmów, które krok po kroku pokazują, jak w domu zrobić piwo. Wystarczy zaopatrzyć się w akcesoria piwowarskie, takie jak pojemnik do fermentacji, kapsle do butelkowania, kapslownice i kilka innych niezbędnych rzeczy i zacząć przygodę z browarnictwem.


    Butelkowanie piwa domowej roboty

    Jednym z etapów robienia piwa jest oczywiście butelkowanie. Jest to ostatni krok, który prowadzi do zrobienia pysznego piwa. Najpierw należy zlać je znad osadu. W tym celu niezbędne stają się węże piwowarskie, które pomogą w tej czynności. Oczywiście nie możesz zapomnieć o dezynfekcji. Tutaj przydatny jest pirosiarczyn potasu, którym w prosty sposób odkazisz pojemniki i lejki, miarki do cukru no i oczywiście butelki do piwa. Jeśli wszystko już zostało zdezynfekowane, to można odmierzyć cukier i rozpocząć butelkowanie. Na butelkę o pojemności 0,5 litra dodaje się około 4 gram cukru. Ważne jest to, aby nie dać go zbyt dużo, gdyż wówczas nasze piwa mogą zamienić się w „granaty” i zacząć strzelać. Po zakapslowaniu naszych trunków musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać jeszcze około dwóch tygodni. Gdyż tyle mniej więcej zajmuje fermentacja cukru, który powoduje, że piwo jest gazowane. Najlepiej umieścić je na ten czas w ciepłym miejscu. Po okresie dwóch tygodni możesz rozpocząć degustację. Jeśli nie wypijesz wszystkiego od razu, to oczywiście może takie piwo stać nawet kilka miesięcy. Jedynie musisz przenieść je do chłodniejszego pomieszczenia. Doświadczenie pokazuje jednak, że ciężko jest leżakować domowe piwo długi okres. Niepowtarzalny smak i aromat domowego browaru powoduje, że pragnienie jest zbyt duże.


    Niezbędne akcesoria do butelkowania piwa

    Jakie akcesoria do piwa potrzebujesz, aby zrealizować ten proces? Nie jest tego dużo. Najważniejszą rzeczą są oczywiście butelki. Do butelek niezbędne są kapsle do piwa i kapslownica. Na rynku dostępne są różne rodzaje kapslownic. Najpopularniejsze są kapslownice dwuramienne i kapslownice młotkowe. Zarówno jedna, jak i druga jest banalnie prosta w obsłudze. Pamiętajcie, aby kupić kapsle do butelek odpowiedniego rozmiaru. Standardowe kapsle pasują do butelek o średnicy szyjki fi26. Bardzo dobrym rozwiązaniem są suszarki do butelek. Produkt włoski, który jest niezwykle wytrzymały, a przy tym estetycznie wygląda. Zmieści jednorazowo 45 butelek. Można na niej suszyć także butelki od wina, czy innych napojów. Dodatkowo przydadzą się jeszcze termometr, węże silikonowe, cukromierz, miarka do cukru, czy lejki piwowarskie. Są to rzeczy, które możesz nabyć w naszym sklepie, bez których produkcja piwa nie może się obejść. Wybierając poszczególne akcesoria warto zwrócić uwagę, na to jakiej jakości są to produkty. Istotną kwestią przy zakupach jest wybór odpowiedniego sklepu, który zajmuje się sprzedażą profesjonalnych i wysokogatunkowych produktów. Domizdrowie.pl to sklep, w którym znajdziesz towary o najwyższej jakości w bardzo atrakcyjnych i konkurencyjnych cenach. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji i odpowiemy na wszystkie pytania. Zapraszamy do kontaktu!


    Dlaczego warto samemu zrobić piwo?

    Początkowo proces robienia piwa może wydawać się trudny i czasochłonny. Jednak w dzisiejszych czasach w dobie Internetu, nic nie jest trudne i niemożliwe do wykonania. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka rzeczy i w ciągu miesiąca możesz pić piwo, które sam uwarzyłeś. Smak piwa wyprodukowanego w domu znacząco różni się od tych kupionych w marketach. Piwo domowej roboty jest dużo bardziej aromatyczne i posiada niepowtarzalny smak. Dzięki dużemu wyborowi zestawów piwowarskich możesz zrobić piwo pszeniczne, mocno nachmielone o barwie jasnego bursztynu, albo jeśli wolisz Koźlaka, w którym znajdują się słody wiedeński i monachijski. Warzenie piwa w domu może stać się zajęciem rodzinnym, kiedy to spędzać będziesz czas z ukochaną, gotując, butelkując i na końcu degustując złoty trunek. Ale najważniejszym aspektem całego procesu jest to, że wiesz z czego powstało piwo. Wszystkie produkty sam dobierasz i dopasowujesz do swoich własnych preferencji smakowych. Z pewnością domowe piwowarstwo wprawi w zachwyt Twoich znajomych, których zarazisz tą pasją, jak tylko spróbują Twojego wyrobu.

Pokazuje 1 - 39 z 39 elementów
Pokazuje 1 - 39 z 39 elementów
Sklep "Dom i Zdrowie". Zaufany sprzedawca produktów piwowarskich.
Sklep piwowarski “Dom i Zdrowie” to dobre miejsce dla osób, które hobbystycznie interesuje piwowarstwo i wszystko to co jest z nim związane. Robiąc zakupy na stronie, bez problemu zaopatrzymy się w niezbędne zestawy, dodatki i inne akcesoria wymagane w trakcie skutecznej pracy nad warzeniem i samodzielnym przygotowywaniem piwa domowym sposobem. Piwowarstwo posiada długą i zawiłą historię związaną z losami polskiej szlachty i tradycją wschodniej kuchni, która dla ogółu ludzkości rozpoczęła się 6 tys. lat temu. Odwiedzając sklep piwowarski, możecie się państwo liczyć z serdeczną atmosferą sprzyjającą sztuce kulinarnej oraz wieloma pożytecznymi radami, które mogą się przydać każdego dnia. Gotowanie brzeczki z chmielem w kotle warzelnym jest dziedziną sztuki opatrzoną tajemnicami ściśle strzeżonych przepisów i ukrywanych przed konkurencją receptur. Być może dlatego browary i kompanie piwowarskie rzadko uchylają rąbka swoich sekretów. Jest to dziedzina wiedzy, która gwarantuje swoim miłośnikom bardziej i mniej godne odkrycia zagadnienia. Jednak jak każde hobby, przyciąga uwagę i wzbudza emocje. Najważniejsze jest jednak w niej to, by się łatwo nie zniechęcać i stać się wytrwałym w podjętych wcześniej postanowieniach, ponieważ piwowarstwo wymaga czasu, zaangażowania i odrobiny cierpliwości. Spodziewany efekt nierzadko przewyższa najśmielsze oczekiwania, dlatego przyjazny klientom sklep piwowarski “Dom i Zdrowie”, sprzyja i służy pomocą w trakcie nawet najtrudniejszych wyzwań, jakie stawia przed nami sztuka przygotowywania pysznego i zdrowego piwa.

Wymagane akcesoria piwowarskie


Akcesoria piwowarskie - ważne składniki i narzędzia do przygotowywania piwa. Odwiedzając stronę internetową: sklep piwowarski “Dom i Zdrowie”, możesz liczyć na pomoc ze strony podobnych sobie miłośników domowych rytuałów, tradycyjnej kuchni i produktów, które stanowią o jej wyższości nad gotowymi produktami ze sklepu. Swoim klientom pomagamy w zaopatrzeniu się w niezbędne do warzenia piwa akcesoria, takie jak kapsle do butelek, ekstrakty słodowe czy suszarki do butelek. Sklep dla piwowarów oferuje również takie przedmioty jak butelki do piwa, zestawy do cydru, węże silikonowe i miarki do cukru. To czym są kapslownice nie stanowi chyba dla nikogo zbyt trudnej zagadki, choć narzędzie to swoim wyglądem przypomina młotek. Podobnie jest, gdy mamy na myśli kraniki do beczki lub regały na butelki. Nasz sklep piwowarski, posiada to wszystko w swojej ofercie sprzedażowej, by móc na co dzień wspierać zaplecze, uprawianego przez państwa hobby. Gwarantowane jest, że z czasem każdy zwolennik swojskiego przyrządzania piwa, nabywa umiejętności i odpowiedniego rozeznania w temacie niezbędnych mu narzędzi i akcesoriów.

Piwa, ich rodzaje i gatunki. Dlaczego zestawy piwowarskie sprawdzają się dobrze w praktyce? Zwykle zestaw jest kompletem gotowych akcesoriów, przy pomocy których w łatwy sposób przygotujemy piwną nalewkę, ograniczając związane z tym czynności do użycia elementów wchodzących w skład zestawu. Zakup ten jest doskonałym rozwiązaniem dla osób początkujących i tych, które mają mniej czasu by móc poświęcić się bardziej skomplikowanym metodą warzenia. W komplecie zwykle znajdziemy ekstrakt słodowy, drożdże piwowarskie lub koncentraty do piwa. Zestawy podzielone są według typów i gatunków piwa jakie dzięki nim uzyskamy, a ich cena najczęściej przekracza kwotę 40,00 zł brutto. Zatem, jeśli interesuje cię warzenie piwa najprostszą, skuteczną i sprawdzoną już metodą, zaopatrz się w któryś z oferowanych w sklepie zestawów piwowarskich, a postawiony zacier na pewno ci się uda i stanie się przyjemnością dla podniebienia wszystkich domowników.

Najlepsze produkty dla piwowara

Ekstrakt słodu to rodzaj specjalnego, zagęszczonego wyciągu z ziarna zbóż, bogatego w cukry proste, wykorzystywanego przy domowej produkcji piwa w celu podniesienia jego aromatu, smaku i jakości. Słód sprawia, że po wytrąceniu się związków garbnikowo białkowych w gotowanej przez nas brzeczce, zaczyna wytwarzać się alkohol. Obok ekstraktu, bardzo ważną rolę w samodzielnym wytwarzaniu piwa pełnią drożdże piwne, które doprowadzają i wywołują zachodzenie fermentacji cichej i tzw. burzliwej. Dzięki nim na powstałym, mocnym trunku wytwarza się piana. Dzielimy je na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Ich cena zwykle nie jest wysoka i zachęca klientów do zainwestowania w ten piwowarski niezbędnik. Ciekawostkę stanowi fakt, że selekcja drożdży na drodze produkcji przemysłowej sprawiła, że nie mają one swoich odpowiedników w naturze.

Termometry piwowarskie stosuje się by sprawdzić i móc kontrolować temperaturę warzonego płynu. Od temperatury zależy to, jaki efekt osiągniemy i jaki smak będzie miał gotowy już trunek. Mierzenie temperatury to etap istotny także z punktu widzenia gamy pozyskiwanych w szerokiej produkcji, gatunków piwa. Sklep piwowarski oferuje kilk typów termometrów, w tym termometr ciekłokrystaliczny naklejany, który ma funkcje uniwersalną i może się przydać także do innych zadań oprócz tych związanych z warzeniem piwa czy wyposażony w sondę, droższy od standardowego modelu i wrażliwy na temperaturę zacieru, specjalny termometr piwowarski.

Kraniki piwowarskie są przydatne, gdy posiadamy pojemniki do zacieru, specjalne beczki lub inne rodzaje opakowań służące nam do przechowywania piwa, wcześniej już przygotowanego i gotowego do spożycia. Kranik taki, łatwo jest zamontować by potem móc, dzięki niemu przelewać złocisty napój do pokali czy kufla lub bezpośrednio zamocować go przy pojemniku, w którym fermentuje dopiero postawione przez nas piwo. Dostępne w sklepie kurki zaworowe są wykonane z plastiku, a ich cena nie przekracza kwoty 10,00 zł brutto. Kolejne przydatny przyrząd to rurki fermentacyjne. Rurka fermentacyjna jest podstawowym i najbardziej rozpoznawalnym narzędziem kojarzonym z warzeniem piwa. Sklep dla piwowarów posiada ich szeroki wybór w przystępnej dla klientów cenie. Wykonane z plastiku oraz ze szkła, sprawdzają się przy fermentacji piwa, ale też gdy nastawimy gąsior z przygotowanym do pracy zacierem domowego wina.
2 lata gwarancji

Na prezentowane w niniejszym sklepie udzielamy standardowo 2 lata gwarancji.

O szczegóły związane z zakresem gwarancji pytaj konsultantów lub szukaj informacji zamieszczonych na kartach produktu.

Wysytłka

Gwarantujemy szybki bezpieczny transport na terenie kraju.

Płatności

Oferujemy szeroki wybór metod płatności:

  • pobranie - płatność przy odbiorze
  • przelew zwykły na konto:
    BZWBK 30 1500 1155 1011 8000 7453 0000
  • raty